lauantai 22. marraskuuta 2014

Kiinamekoista

Nyt käyn sörkkimään sellaista aihetta, mikä saa monille palkokasvit hengitysteihin. En aio tekstilläni arvostella ketään, tahdoin vain kertoa oman mielipiteeni ja sen, miksi en koskaan tilaisi hääpukua eBaysta tai muista kiinafirmoista. (Light in the Box, JJ's House..)



1. Minusta piraattituotteet on mälsiä. Mikään ei ole hirveämpää kuin olalla keikkuva feikki-Vuitton, ja sama pätee nyt häämekkoihin. Joku on kuitenkin aina sen aluperäisen tuotteen suunnitellut, ja minusta nyt vain on väärin, että toisen työn tulos otetaan omiin näppeihin ja kopioidaan surutta halvemmalla myytäväksi. Vaikutteiden ottaminen on okei, suora kopiointi ei.

2. Laatu on ihan eri planeetoilta. Alkuperäinen, huolella suunniteltu ja toteutettu tuote on usein laadukas. Ompelujälki on siistiä ja kangas hyvälaatuista. Kiinakopiossa on usein pidetty kiirettä. Äkkiä kursittu kasaan jotain vähän sinnepäin. Kangas ei useinkaan ole alkuperäisen tuotteen veroista, irtolankoja repsottaa ja koristedetaljit ovat vähän siellä sun täällä, kunhan suunnilleen näyttää oikealta.



3. Minusta on hienoa, että Suomessa on lukuisia hää- ja juhlapukumyymälöitä. Henkilökunta on asiantuntevaa ja palvelualtista ja sovittamisesta pyritäänkin tekemään ihan superihana kokemus. Jos morsiamet yksi toisensa jälkeen siirtyvät tilaamaan hääpukunsa kiinafirmoilta, voi olla että Suomalaiset hääpukuputiikit eivät enää kannatakaan. Tämä nyt on aika äärimmäinen kauhukuva, mutta ehkä pointti tulee selväksi? Suosimalla Suomalaista, mahdollistetaan suomalaisten työpaikat ja nämä ihanat hääliikkeet jatkossakin.

Minusta ei myös koskaan olisi siihen, että aikoisin tilata hääpukuni eBaysta, mutta ravaisin silti hääpukuliikkeissä sovittamassa eri mallisia mekkoja, että tietäisin mitä sieltä Kiinasta olisi sitten kiva tilata. Tuhlaisin henkilökunnan aikaa ilman minkäänlaisia ostoaikeita. (Ja kyllä, monet käyvät sovittamassa mekkoja löytämättä sitä oikeaa, mutta minusta se ei ole ajan tuhlaamista, koska tarkoitus on kuitenkin löytää se unelmien mekko sieltä liikkeestä, aina ei vain tärppää.)

4. Riskit. Siis tottakai kiinapukukin voi olla nätti ja kaunis. Mutta omien näköhavaintojeni mukaan harvemmin on. En olisi valmis ottamaan sitä riskiä, että kuorittuani mekon postipaketista, tulvahtaisi onnenkyyneleiden sijasta ihan vain rehelliset turhautuneisuuden ja surun kyyneleet.. Siis ovathan nämä koltut toki ihan superhalpoja häämekoiksi, mutta en silti olisi valmis maksamaan edes sitä sataa euroa rumasta rätistä mikä joutaisi oikopäätä roskiin. Toki moniin paikkoihin onnistuu palautuskin, mutta oman kuulemani mukaan esimerkiksi mittatilauksella tehtyjä kiinamekkoja ei voi palauttaa, meni syteen tai saveen?



Ymmärrän halun säästää mahdollisimman monessa häihin liittyvässä asiassa, koska faktahan on se, että häät maksavat ihan tuhottomasti. Mekin yritämme selvitä mahdollisimman pienellä budjetilla ja päätin yrittää säästää myös häämekossa. Kuitenkin facebookissa on useita hääpuku-kirppiksiä, tori.fistä löytää hakusanalla "hääpuku" tuhansia ja taas tuhansia häämekkoja ja sinne päivittäin ladataan uusia pukuja myytäväksi. Helsingistä löytyy myös idealtaan aivan ihana, käytettyjä hääpukuja myyvä Lovebirds-myymälä, mistä monet ovat tehneet löytöjä edullisesti. Vaihtoehtoja edullisiin hääpukuihin siis löytyy ihan tämänkin maan kamaralta, se vain vaatii vähän kärsivällisyyttä ja tutkiskelua!

Mitä mielipiteitä kopiomekot teissä herättävät? Puolesta vai vastaan, onko oma unelmien mekko jo tilattu Kiinasta vai kenties löydetty käytettynä Suomesta?

Kaikki postauksen kuvat ovat Brides Beware -facebooksivulta, suosittelen tutustumaan!

5 kommenttia:

  1. Hyvä postaus, jonka allekirjoitan itse täysin! Laatu maksaa, mutta laatu myös toimii ja näyttää hyvältä. Niin se vain on. Sama pätee myös miesten pukuihin. Laadukas hyvästä kankaasta ammattilaisen ompelema puku näyttää ja tuntuu aivan erilaiselta kuin halpisversio.

    VastaaPoista
  2. Amen! Musta on pitkään tuntunut että mä olen ainoa blogaaja joka tästä aiheesta tasasin väliajoin mouhoaa! Huippu teksti! Toivottavasti tosi moni näkee tämänkin postauksen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mut taas yllätti Kiinapukujen suosio! Luulin kaikkien ajattelevan aiheesta niinku miä, mut näemmä kuulun siihen marginaaliryhmään :D

      Poista
  3. Ehdottomasti kannatan ammattilaisen ompelemia pukuja. Kannattaa muistaa, että laadukkaasta puvusta saa myös melko hyvin takaisin mikäli haluaa sen hääpäivän jälkeen myydä. Nykyään on myös niin monia eri väyliä saada oma pukunsa myyntiin. Lisäksi on aina plussaa käyttää kotimaisia yrittäjiä ja yrityksiä!

    VastaaPoista
  4. http://www.haakauppa.fi/anastasia-p-1484.html Oma pukuni on tässä :) ja ihan Suomesta on. Noihin ikäviin kiina hääpuku myymälöihin törmää väkisinkin, kun ne mainostaa aika monessa paikassa "Unelmien hääpuvut" klikkaa! Mutta kyllä hälytys kellot rupeaa soimaan välittömästi kun silmäilee niiden paikkojen myyntiehtoja.

    VastaaPoista